2014 / Fars Hat

Slotsruinen ”Fars Hat” er et af de få synlige beviser i gadebilledet på Nykøbing slots eksistens og rummer derfor en vigtig historie. Pladsens udformning er på engang en formidling af historien om slottet og samtidig et bud på et nutidigt byrum der rummer et aktivt byliv ved byens biograf og havnebrygge.

Idéen til udformningen af pladsen omkring Fars Hat tager udgangspunkt i slottet som en unik perle for byen. Enkedronningens perle, der skal vises frem – så dens fornemme betydning forstås i dag. Ruinen er en rest fra hjørnetårnet kaldet ”Fars Hat”. Tårnets kontur vises ved at lægge en cortenstålring ned der hvor de gamle ydermure stod og fylde den op med jord for at sikre arealerne omkring ruinen. Stålringen ”tippes” i retningen mod kajkanten, således at ruinen kommer til at ligge på et skråt plan. Derved opnås effekten af en ”perle” der bliver vist frem i en rund æske. Den skrå flade tilsås medgræs og fungerer som siddeflade om sommeren. Om aftenen sørger et indbygget lysarmatur langs stålringens øverste kant for at belyse pladsen og give ringen en svævende karakter. Hvide granitbånd i belægningen markerer hvor slottets øvrige ydermure støtte op til tårnet.

Gavlen på biografbygningen danner baggrunden for pladsen. Gavlen bruges til at fortælle historien om slottet som et slags ”bagtæppe” for pladsen.
Udsmykning at bagvæggen og det grafiske design er lavet i samarbejde med Glyholt Grafiskdesign.Ydelse: Arkitektrådgivning
Bygherre : Guldborgsund Kommune
Samarbejdspartnere: Glyholt Grafiskdesign / Museum Lolland Falster / Kulturstyrelsen
Areal: 600 2
Status: Afsluttet
Adresse: Slotsbryggen, 4800 Nykøbing F.
Foto: billede nr 1,,2,3,4,6 af Fotograf Niles Vestergaard, film-foto.dk - resten ETN Arkitekter